Plasztikkártya rendelés, plasztikkártya nyomtatás, esetleg mind a kettő egyszerre? Ha plasztikkártyára van szüksége, jó helyen jár.

A szokványos, pénztárca méretbarát plasztikkártya méretét nemzetközi szabvány, azaz az ISO/IEC 7810 ID-1 szabvány írja le, amely szabványnak a piacon legyártásra kerülő plasztikkártyák többsége megfelel. Ettől eltérően persze van lehetőség egyedi méretű, perforált, stancolt plasztikkártya elkészítésére is.

Az általánosan elfogadott és használt plasztikkártya (CR80) méret a szabványkövetelményeinek megfelelően 85.60 × 53.98 mm (3.370 × 2.125 inch), a plasztikkártya sarkok pedig a 2.88–3.48 mm rádiusz intervallumon belül kerülnek lekerekítésre. A plasztikkártyák szabványos vastagsága 0,76 milliméter, de természetesen az utóbbi években elérhető alapanyag megoldásoknak köszönhetően ma már széles vastagsági tartományban lehetséges különböző egyszerű, vagy aktív elektronikai elemekkel ellátott plasztik kártyákat gyártani.

De mi a helyzet az extrább méretekkel?
Természetesen több méretben is lehet gondolkozni, hiszen a holdon is járt ember és annak már több mint 40 éve. Ha az ésszerű költségkereteken belül gondolkodunk, akkor a szabványos kártyaméret formátum valamely felosztása tűnik a leginkább költségkímélő megoldásnak egyedi plasztikkártya esetén. Szokás 3 kisebb, úgynevezett bébikártyára osztott verziójával dolgozni, de 1/3 – 2/3 arányban is van lehetőség a plasztikkártya felosztására, amelyek azután a marketingcéllal összhangban letörhetőek és a bébikártyák önállóan is használhatóak.

A kereskedelmi elvárások és egyéb praktikus szempontok alapján ma már egyre népszerűbb a normál kártyaméretre “ráülő”, egy további kis kártyával megtoldott kártyák, amelyeket akár pontgyűjtő rendszereknél, beléptetésnél, azonosításnál lehet alkalmazni. A plasztikkártya teljes szélessége ebben az esetben: 85,6 mm + 28,5 mm, vagyis 114,1 mm. A letörhető kompakt kis kártya általában perforált, kulcstartóra rögzíthető (mondjuk egy megfelelő méretű lyuk kialakításával), így mindig kéznél lehet, nem kell vadászni a kasszánál, vagy a beléptető rendszernél.

Lehet a plasztikkártya perforált (lyukas) vagy stancolt (vágott)?
A különböző alapanyagú kártyák ugyan jól stancolhatóak, de a stancolás, lyukasztás viszonylag költséges eljárás, így bizonyos példányszámok alatt nem érdemes ebben gondolkozni, csak nagyon magas fajlagos költségekkel. Bevált megoldás az egyedi plasztikkártya lyukasztása, ahol általában a 4 mm-es illetve az 5 mm-es lyukkialakítás a megszokott. Általában a kialakított lyuk a kártyaszélektől való távolsága is kötött.
Van lehetőség – például szélesebb rögzítő elem átfűzésére szolgáló – rés stancolására is a kártyán, ennek szokványos mérete 15 x 3,3 mm és adott pozícióban van a kártya szélétől.

 

 

Nagyon egyedi esetekben természetesen bármilyen méretű kivágás létrehozható a plasztikkártyán, ha azt a design, vagy a funkció megkívánja, de ez a kialakítás nagyon költséges is lehet, csak magas darabszám esetén érdemes ezzel tervezni!

Kategóriák: Hírek